Wave walls for unique lighting requirements

spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
Tag gif

Everyone has different requirements for space. But when those requirements are entirely opposing, how can you adapt one space to cater for both? That was that problem that our client Tag came to us with to solve.

Much of their team spends hours producing and editing creative content, with many sitting in almost pitch black environments for periods of time. Their previous solution was black out blinds and screens obscuring windows resulting in a constant conflict for people who needed natural light.

So, taking inspiration from the movement and fluidity in Tag’s logo animation, we developed a concept called the ‘wave wall’, where the organic strokes strategically divide the floor plates horizontally into two distinct zones: a dark zone at the rear side of the building with black finishes, minimal dim lighting, and no natural light; and a light zone at front of the building, with amble windows and natural light. The corrugation of the wall doubly iterates the wave concept, as it weaves its way through the space.

spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
tag wall

The shape and size of each side of the wall was dictated by the number of desks required in each section, as well to incorporate existing rooms, resulting in an efficient space shaped entirely by function. The flow of the wall enabled us to cleverly integrate nooks of spaces, such as breakout spaces or a quiet space to take calls.

One side of the wall was kept open to expose the metal stud work, sprayed black in the dark zones, reflecting that the nature of creativity and innovation is a constant work in progress, never finished or complete, but always evolving.

spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
Tag image 2
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
spacelab
Tag photo 1